Biologisk hållning
Utgångspunkten i feldenkrais är den biologiska hållningen
Den upprätta hållningen
Människan är den levande varelse som har den mest instabila hållningen av de landgående djuren. Hen kan stå på ett ben eller två ben, upprätt men hen är inte rak. Hen använder ett ben i taget vid gång och löpning och vissa hopp och blir mer stabil när hen använder två stödpunkter stående still, i vila. I sittande finns det ännu fler stödpunkter.
Hen kan rotera, snurra och vrida sig kring sin egen axel. Den upprätta stående hållningen är den neutrala positionen, en minsta gemensam nämnare, som alltid måste passeras i händelseförloppet från en handling till den nästa. Från liggande till gående passeras ett stående, från sittande till stående passeras ett stående och i varje steg finns det ett stående.
-
Den biologiska hållningen ska förstås utifrån;
-
rörelseförmågan
-
livsuppehållande funktioner, försörjning av föda och dryck
-
självbevarelsedriften, skydd mot faror, överlevnaden
-
fortplantningsförmågan
Biologisk dynamisk hållning är förmer än att stå rakt
Det avses något förmer än att stå rak uppsträckt, orörlig som en staty. Tänk en aktiv hållning som vi har i all handling.
Förenklat hur vi rör oss i allt vad vi företar oss. Hur vi sitter, står och går. Reser oss upp och lägger oss ner. Hur vi byter riktning och avsikt. Men även hur vi andas och äter. Den berör sexualitet och överlevnad och hur vårt självbevarande system fungerar. Hur vi skyddar oss mot faror, verkliga eller skenbara. Allt det vi i dagligt tal kallar livsbetingelser och stressreaktioner. I vila och i handling.
Det är förmågan att röra sig i sex riktningar utan någon tvekan eller förberedelse. Enkelt uttryck att resa sig upp och böja sig ner, att röra sig framåt och bakåt och slutligen att vrida sig åt höger och åt vänster. Detta innebär en handlingsberedskap i nuet.
I hållningen finns ett HUR som ligger till grund till allt vad en människa gör och åstadkommer, det vill säga ett förhållningssätt till livet. Att förflytta sig ja, men även att föra handen med mat till munnen och hålla i olika föremål. Smeka en kind eller kamma håret, sjunga en sång eller hantera verktyg…
Tar vi tennisspelaren som exempel måste hen behärska hela spelplanens yta och en skicklighet att serva såväl som att springa mot nätet eller backa till baslinjen, att slå en forehand eller en backhand. Hen behöver även behärska motspelaren. I krigskonst och sportsammanhang är det självklart med en sådan handlingsberedskap.
Varför inte så under flera omständigheter?
Moshe Feldenkrais influencer till utveckling av hans koncept och synsätt gällande biologisk hållning
Moshe Feldenkrais met Jacob Bronowski during the 2nd World War in England
Often, several times a week, over a period of some years they met and discussed.
Jacob Bronowski (1908 - 1974)
Why science matter - Mathematician, biologist, science historian, playwright, poet, inventor ...
Reading and listening to Bronowski helps to understand some of the influences, the philosophy and the theories behind the Feldenkrais Inquiry. M.F. confided Bronowski as an inspiration in shaping the definition of the biological acture (posture)
Moshe Feldenkrais lectured in Amherst 1981 about this influence Link[+]
Below is a summary of Jacob Bronowski's The Ascent of Man sent in BBC in 13 parts in 1973. Due to issues of copyright it is difficult to find them with sound at YouTube. The title hints at Charles Darwins book The Decent of Man. Brunowski's book was republished in 20111 with a foreword by Richard Dawkins Link[+]